dissabte, 19 d’octubre del 2013

Enfortir el sistema immunitari per la tardor-hivern


El sistema immunitari actua de barrera al nostre cos per detenir les infeccions i d'altres alteracions, i mantenir-nos sans.
Les claus principals perquè funcioni bé es seguir una sèrie de recomanacions:
  • Menjar bé i variat (desprès parlarem més detingudament).
  • Fer exercici físic, per activar el cos (encara que sigui moderadament).
  • Descansar bé, perquè el cos es pugui regenerar.
  • Aprendre a viure portant un ritme de vida més tranquil i evitant l'estrès.
L'alimentació juga un paper molt important per mantenir-nos sans (deia Hipòcrates ja fa 2.400 anys "que l'aliment sigui la teva millor medicina, i que la teva millor medicina sigui el teu aliment").
Partint d'una alimentació variada i natural, hem de saber que incorporar determinades vitamines ens ajuda a estar més preparats: 
  • Vitamina C (la trobem als cítrics, kiwi, grosella, pebrot, col, bròcoli, etc.),
  • Vitamina A (la trobem al fetge, verat, mantega, o a travès del betacaroté a la pastanaga, moniato, carabassa, tomàquet, etc.), i
  • Vitamina B (la trobem als cereals integrals, fruits secs, cols, espinacs, llevat de cervesa, etc.).
 És important que re-descobrim algunes plantes que ens ajuden també a enfortir el nostre sistema immunitari, fent que el nostre cos tingui menys possibilitats d'agafar refredats, faringitis, etc. Són, entre d'altres les següents :
  • All i ceba: Contenen alicina, un antibiòtic natural, amb propietats bactericides, antivirals, i immunoestimulants.
  • Equinàcia: Aquesta planta es considerada un dels millors antibiòtics naturals. Té el seu orígen a l'Amèrica del Nord, i allà els indis ja la feien servir per lluitar contra infeccions i intoxicacions. Als curs de plantes remeieres, expliquem com preparar fàcilment la tintura, que ens aporta els beneficis de la planta, per lluitar contra els símptomes i accelerar la recuperació.
  •  Farigola: La trobem fàcilment als camps i solanes del nostre país. Especialment rica en timol, un oli essencial que actua amb un efecte antibacterià molt potent. A més és tònica i energitzant, ajudant a refer-nos dels símptomes de debilitat corporal.
  • Farigola blanca: Es troba, principalment, al Sudoest de la península Ibèrica. Conté timol (en menor quantitat que la farigola comú) i eucaliptol (balsàmic), que la fan especialment indicada per frenar els primers símptomes de refredats de gola, fent una o vàries infusions.
  • Orenga: Conté antioxidants que reforcen el sistema immunitari. També és expectorant, antiinflamatòria i antisèptica per les vies respiratòries.
  •  Altres plantes ajuden a millorar les vies respiratòries, com la malva (que les suavitza), la sempreviva o perpètua (no sols se la considera antisèptica, sinó també antiinflamatòria, i combat la tos), la milfulles (l'àcid ascòrbic que té -vitamina C- li aporta propietats depuratives i bactericides), el fonoll (és antioxidant, i millora la tos), i moltes d'altres (que estudiem al curs de plantes remeieres).
  • Chyawanprash: És una gelea de mel i més de 40 plantes, que s'usa a la tradició ayurvèdica Índia des de fa uns 3.000 anys, degut a les seves virtuts (antioxidant, reforçant de les defenses del cos, problemes respiratoris, i tònic general).
Hi ha altres productes naturals, que també ens ajuden com el kèfir (del qual ja vam parlar fa poc; per veure-ho, clicar aquí) la gelea reial (alguns estudis han comprovat que té propietats immunoestimulants, antibacterianes, i antivirals; la fabriquen les abelles per alimentar a l'abella reina), el pròpolis (substància viscosa que fabriquen les abelles a partir de gemmes i resina d'alguns arbres, i que fan servir com antisèptic dins el rusc, per la seva capacitat per destruir fongs i bacteris), la mel (reconeguda tradicionalment per les seves propietats antisèptiques i antimicrobianes), etc.

Les plantes aromàtiques i medicinals -també conegudes a casa nostra com "plantes remeieres"- han jugat tradicionalment un important paper alhora de preservar i guarir el bon estat de salut de les famílies. Aquesta saviesa "ancestral" no l'havíem d'haver perdut mai (com succeeix a moltes tradicions, com l'ayurveda, que es mantenen des de fa més de tres mil anys). Afortunadament, s'ha preservat una part d'aquesta tradició, i avui en dia podem formar-nos i informar-nos, a través de fitoterapeutes, herbolaris, llibres, i cursos -com els que properament organitzem, que podeu consultar a la nostra agenda d'activitats-.

Que passeu una bona tardor, i amb força salut!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada