dilluns, 25 de febrer del 2013

Barcelona: capital mundial del genocidi (del Congo)Aquests dies estem joiosos perquè Bcn ha captat l’esdeveniment més important del sector dels mòbils. Repercussions molt positives per la nostra ciutat que no ens han de fer oblidar  el punt més fosc de la cadena de producció dels mòbils: el COLTAN. Aquest mineral, que és indispensable per la seva fabricació (i la de molts altres aparells electrònics), s’extrau del Congo, on es troben el 80% de les seves reserves mundials. I el seu mercadeig, controlat per grups armats i milícies, financia un conflicte armat que, segons Nacions Unides, ha costat la vida a uns 6 milions de persones en els últims 15 anys, suposant el pitjor genocidi humà des de la 2ª Guerra Mundial. També hem d’afegir-hi el drama de les violacions (s’estimen 1,8 milions de dones violades, 400.000 “sols” entre 2006 i 2007). FinaIment , segons Nacions Unides,  R.D. del Congo és el país amb més nens soldat del món, uns 300.000, aproximadament.

Demanem molta més responsabilitat als fabricants de mòbils i a les companyies telefòniques que els comercialitzen, per certificar l’orígen del seu coltan i millorar les condicions dels treballadors.  Us recomanem visitar el lloc web Raise Hope For Congo (aquí), doncs clasifica als fabricants per el seu grau de responsabilitat vers la procedència dels minerals.
I que els consumidors coneguem a fons aquesta problemàtica per fer un consum responsable (allargant al màxim la seva vida útil, i reciclant-lo un cop ja no ens funciona). Per a més informació, us recomanem les campanyes “No amb el meu mòbil” (aquí), i la de “Movilízate por la selva” de l’Institut J.Goodall (aquí).
 
Fonts consultades:
     1)      Font de la xifra 6 milions de morts: aquí. Els càlculs més baixos (com a Wikipedia), parlen sempre de més de 5 milions de morts (i són càlculs fets temps enradera).
     2)      1,8 milions de dones violades, segons l’estudi publicat per l’American Journal of Public Health (aquí). Us recomanem veure el documental “The greatest silence: rape in the Congo”, del qual us annexem el trailer, on parla d’aquestes violacions massives (aquí).
     3)      Font de la xifra de 300.000 nens soldat, segons Nacions Unides: aquí.

Aquest article ha generat un cert debat en algun blog i foro. Us annexem alguna mostra:

  ·  EL PUNT-AVUI: Ha publicat el 9/3/13 la carta al director de Josep Mª Garcia Bolea. Clicar aquí.
·   L'ECONOMIC.CAT: "El coltan dels nostres mòbils". Clicar aquí.
·  Blog Vall de Llierca: Hi ha 10 comentaris molt interessants, complementant la carta que ens va publicar El Punt-Avui. Clicar aquí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada