dissabte, 30 de març del 2013

El kèfir, un activador de la nostra salut
Què és?

El kèfir és una beguda fermentada, coneguda des de temps immemorials, que és la clau de la longevitat dels pobles del Càucas.
El més conegut és el kèfir de llet, però també hi ha el kèfir d’aigua i el kèfir de té (kombucha). Els organismes que el formen són bàsicament els mateixos, sols que adaptats al mitjà en sí (per exemple, el de llet s’alimenta dels sucres de la llet, el d’aigua dels sucres de la llimonada i la pruna seca que s’afegeix, i el de té del sucre que s’afegeix a la pròpia infusió ). En aquest espai ens centrarem en el kèfir de llet.


Quines propietats té?
Per tant, el kèfir de llet és una llet fermentada, semblant a un iogurt líquid, amb una composició que la fan ser un tresor nutricional.  Mentre que el iogurt té unes 3 bactèries, el kèfir en té 6, a més de 4 llevats i fongs. Es tracta d’una beguda pro-biòtica, doncs aquests microorganismes arriben vius al sistema gastrointestinal, i ens ajuden a equilibrar i regenerar la nostra flora bacteriana interna; de fet, hi ha molta literatura al voltant d’aquest punt, que li atribueix –inclús- propietats antibiòtiques i antivíriques, degut a que estimula el nostre sistema inmunològic. Ajuda a assimilar millor la llet, degut a que transforma gairebé tota la lactosa en glucosa i galactosa (un sucre que fan servir les neurones). 
          Altres efectes que se li atribueixen:
·         Remei natural per curar les al·lèrgies.
·         Neteja i desintoxica el cos de sals, metalls pesats, i altres substàncies externes.
·         Regulació dels nivells de glucosa i lípids a la sang.
·         Propietats antioxidants i antienvelliment.
·         Millora del sistema cardiovascular (pressió sanguínia i plaques d’ateroma).
·         I moltes més que podeu consultar als articles de bibliografia que annexem.

Com es prepara?
Els nòduls de kèfir es deixen reposar unes 24 hores amb llet, a temperatura ambient, i guardat en un armari fosc. Llavors es cola amb un colador que –preferiblement- no sigui metàl·lic (per exemple, de roba o de plàstic), i la llet kefirada resultant la podem emmagatzemar (1-3 dies) a la nevera, preferiblement en una gerra o pot de vidre. Tornem a introduir els nòduls al pot (que escollirem de vidre, front al plàstic o el metall, degut a l’estabilitat front els àcids de la nostra beguda), i afegim la llet. La proporció és ¼ de fong i ¾ de llet. El pot on hem tingut fent-se el kèfir només cal passar-li un aigua, i els als nòduls no els hi cal (tot i que hi ha qui els hi passa un aigua cada setmana o quinze dies). Si ho colem a les 36 hores és astringent, i si ho fem cap a les 24, és lleugerament laxant.

On aconseguir-lo?
Tradicionalment, els nòduls  es regalen a tot aquell que ho vulgui fer a casa seva. Degut al seu creixement continu,  cada 2-3 setmanes dobla el seu tamany, per lo qual molt aviat us sobrarà. El podeu guardar, fins a quinze dies, a la nevera, dins un pot, cobert amb llet. També en podeu enmagatzemar  -durant uns quants mesos- al congelador els nòduls rentats amb aigua i molt ben assecats amb un drap, i guardats en un recipient hermètic.
Si en voleu, contacteu amb nosaltres.

Enllaços interessants:
 1. Entrevista a Josep Mª Garcia Bolea a Catalunya Ràdio, on expliquem què és i com es fa el kèfir; cliqueu aquí.
 2. Article de Wikipèdia; aquí.
 3. Article de l’Associació de malalts de Crohn i colitis ulcerosa, que han fet un gran treball de recopilació d’informació del kèfir i les seves aplicacions; aquí.
 4. “Cómo cura el kéfir”: llibre escrit per Mercedes Blasco, editat per RBA Edicions, l’any 2001.


8 comentaris:

 1. Estimat Jose,

  Si cuino el kèfir per fer salses, o sopes, o qualssevol cosa que el faci bullir, conserva les seves propietats?

  Gràcies per endevant i salut!

  Joan

  ResponElimina
 2. Donant-li un tractament tèrmic fort (com és fer-lo bullir), desapareixeran les bactèries, tal com passaria si bulls un iogurt. Tot i això, continua sent nutricionalment interessant, doncs manté altres propietats, com la millor digestibilitat de la lactosa (vers la llet).

  ResponElimina
 3. Bona tarda,
  Gràcies per aquest article! M'agradaria aconseguir nòduls de kefir, però no sé on. Si me'n poguessiu donar o m'informessiu d'algun lloc on trobar-los, us estaria molt agraïda!
  Moltes gràcies! Samantha

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola Samantha,
   El millor que tenen els nòduls de kèfir és que te'ls han de regalar. Qualsevol que en faci a casa seva, cada 10-15 dies ha de tirar-ne, doncs van creixent. Si no coneixes a ningú que en faci, ens pots escriure un correu a "ecoglobalbcn@gmail.com" i ens dónes un telèfon de contacte. De seguida ens posarem en contacte amb tu, i t'ajudarem a buscar a algú. Gràcies per seguir-nos! Salutacions, ;)

   Elimina
 4. Hola bona nit
  M´agradaria tenir un nodul de Kefir.
  Sabeu com ho podia conseguir??
  gràcies

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola! Com hem esmentat anteriorment, qualsevol que en faci a casa seva, cada 10-15 dies ha de tirar-ne, doncs van creixent. Si no coneixes a ningú que en faci, ens pots escriure un correu a "ecoglobalbcn@gmail.com" i ens dónes un telèfon de contacte. De seguida ens posarem en contacte amb tu, i t'ajudarem a buscar a algú. Gràcies per seguir-nos! Salutacions, ;)

   Elimina
 5. Hola
  No prenc llet i els iougurts els prenc d'ovella i poc formatge de vaca. Tot i així és convenient prendre kèfir? Em dona la sensació de fer un pas enrera tan sols comprar una botella de llet!
  Merci.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Pots provar, com diem a l’entrada del blog, el kèfir d’aigua i el kombucha. Diuen que les propietats són anàlogues a les del de llet. També pots provar a fer el kèfir de llet amb llet d’ovella o de cabra, que cada cop són més fàcils de trobar a les seccions de làctics de les botigues (i té idèntiques propietats que el fet amb llet de vaca). Molta gent amb intolerància a la llet de vaca, paeix molt millor aquestes altres dues. També heu de tindre en compte que la llet fermentada (sigui iogurt o kèfir) es paeix molt millor que la llet fresca.

   Elimina