divendres, 1 de juliol del 2016

Turisme de creuers a Bcn i contaminació

Aquest estiu, el Harmony of the Seas, el vaixell de creuers més gran del món, farà servir Barcelona de port base per les seves rutes.
És una bona notícia per l'economia de la ciutat, perquè transporta més de 9.000 persones a bord, però hem de saber mirar més enllà, i veure quins són els costos d'aquesta fita.
Quan els vaixells estan amarrats a port, en lloc de connectar-se a la xarxa elèctrica, fan servir un fuel 100 vegades més contaminant que el dièsel dels vehicles. Cada hora pot arribar a consumir fins a 104.000 litres de fuel (2.500.000 de litres al dia!). I quan navega a mar obert, fa servir un altre fuel, molt més barat per ells, que contamina 3.500 vegades més que el dièsel. Aquest fuel-oil és un residu del petroli, pràcticament igual que el quitrà, i que els hi surt molt més barat que l'electricitat que tenim tots, per alimentar tot el que porta dins (23 piscines, 20 restaurants, casino, teatre per 1.400 persones, un jardí amb 12.000 espècies de plantes, hospital,...).
Segons un estudi de la Universitat de Delaware, llença a l'atmosfera l'any el mateix sofre que 50 milions de vehicles.

I no és l'únic vaixell que podem trobar. Bcn s'ha convertit en el primer port de creuers de la Mediterrània, i el segon del món. Això fa que puguem arribar a trobar tres  (o més!) colossos del mar, "cremant" fuel...
 A una ciutat que supera de llarg segons l'Organització Mundial de la Salut, la contaminació per partícules PM2,5 i PM10, i que freqüentment presenta episodis de contaminació de CO2 i òxids de nitrogen.

Demanem als polítics més fermesa per frenar el poder dels interessos comercials. I a la ciutadania, que aposti per un altre model de fer turisme, més respectuós amb la natura que el que impulsa aquest turisme de creuer.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada