diumenge, 6 de febrer del 2011

Jornades de medi ambient a la Universitat


Aquesta setmana he tingut el privilegi de poder participar al Taller Transversal: Consum responsable i cooperació, organitzat per la Dra. Sílvia Albareda, directora del programa UIC Sostenible, a la Universitat Internacional de Catalunya. 
 
Va ser una jornada molt complerta, que va començar amb una conferència de  la Dra. M.del Carme Llasat, del Departament d’Astronomia de la U.B., en la qual ens va parlar del “Canvi climàtic, conseqüències socioambientals”. Va repassar què és el canvi climàtic, quines implicacions té, què ens espera en el futur si continuem amb el mateix ritme que fins ara, i què hi podem fer des del punt de vista individual… Gran pregunta que tots ens hem de fer sempre, per que podem fer moltes coses en el nostre dia a dia, per reduir els efectes del canvi climàtic.
La Patrícia Cantarell, d'Intermón Oxfam, va fer una conferència vers el consum responsable. El model de consum tradicional, amb el nord que ven car i el sud que ven barat, aprofundeix la desigualtat del comerç internacional, perjudica greument al tercer món i beneficia especialment a les grans empreses transnacionals. Tot i que ens animin a consumir (molts cops innecessàriament) per evitar que tanquin empreses, hem de convertir-nos en consumidors responsables: "cal que ho compri? on ha estat elaborat? per qui? ha afectat al medi ambient?"
L'economista Manuel Ludevid va parlar de "Respostes econòmiques i socials als problemes ambientals": entre d'altres, va parlar d'eco-eficiència, és a dir, fer mes amb menys, o sigui, fer els processos industrials mes eficients (lo qual s'està veient que no és suficient per solucionar els problemes ambientals); l'eco-suficiència, és a dir, aprendre a viure i a satisfer les necessitats d'una manera diferent, redescobrint l'essencial, prescindint del superflu, anant cap a la simplicitat i la sobrietat; i finalment el decreixement, reduir-nos tots el nostre consum material, per exemple: consumir productes de proximitat, viure més localment, apostar pel moviment de la informació (tecnologies TIC) enlloc del de les persones, etc.
Hi va haver diferents tallers sostenibles: cuina i forn solar, compostatge i agricultura ecològica, reutilitzant tetra briks per fer caixes niu, fent complements de moda amb càpsules nespresso, menjadores per a ocells, i embolcalls casolans pel menjar (tipus boc'n'rol). Aquests dos últims són els que va estar fent un servidor.

Com podeu veure, una jornada molt interessant, amb molta participació d'estudiants, i que amb el gran interès que van mostrar, demostren que els temes mediambientals, tot i no estar en primera línia informativa, són un tema cabdal que interessa cada cop més als ciutadans.

1 comentari: